Activeer JavaScript om deze site te raadplegen.

Geomilieu V2024.1

Navigatie: Wat is nieuw?

Geomilieu V2024.1

Geomilieu V2024.10 (25 oktober 2024)

 

Project

Nieuwe projectversie is 1316.

Voor gebruik van deze versie zijn geen nieuwe licentiebestanden benodigd.

Geomilieu-projecten die zijn aangemaakt met versie 2024.0 of ouder worden geüpdatet.
Resultaten van STACKS en CNOSSOS-modules worden bij de update verwijderd.

 

STACKS en STACKS-D

Voor de emissie van wegen wordt nu gebruikt gemaakt van de gegevens zoals opgenomen in bijlage XXI van de Omgevingsregeling.
  BIJLAGE XXI BIJ DE ARTIKELEN 8.12, EERSTE LID, ONDER B, EN 12.52, EERSTE LID, ONDER B, VAN DEZE REGELING (EMISSIEFACTOREN VOERTUIGEN LUCHTKWALITEIT)
 

Wegverkeerslawaai (RMV'81, RMG-2012 en Omgevingswet)

De optrektoeslag wordt nu per zichthoek per bronpunt in rekening gebracht en niet meer als een achteraf toeslag op de immissie voor een weg. Hierdoor wordt de toeslag inzichtelijk en dit is meer in lijn met de hoofdformule uit het rekenvoorschrift.

 

Wegverkeerslawaai (Omgevingswet)

Het itemtype Tram is toegevoegd. Dit item wordt behandeld als een trein van categorie 10, met de volgende restricties:

oMate van railonderbrekingen is altijd 1.

oEr worden geen brugcorrecties of lokale ruwheden in rekening gebracht.

Bij de CVGG-import van "gemeenteweg" wordt aanwezige features "SpoordeelBGE" ingelezen als tram. Het is dan ook mogelijk om een gecombineerde BGE-waarde te bepalen voor wegen en trams.

Bij de CVGG-export wordt trams weggeschreven als "SpoordeelBGE" met alleen intensiteiten voor categorie 10.

 

ISO 9613-2:2024

Deze nieuwe standaard is verwerkt in de software en is beschikbaar als een nieuwe rekenmethode naar de oude ISO 9613-2:1996.
In de nieuwe module is bij industriële bronnen de opdeling in puntbronnen komen te vervallen. De rekenkern segmenteert nu zelf lijn- en vlakbronnen per rekenpunt (dynamische segmentatie). Ook is het nu mogelijk om met meervoudige reflecties (maximaal 10) te rekenen.

 

CNOSSOS/NL

In de CNOSSOS-modules (berekening volgens bijlage XXXIII van de Omgevingsregeling) wordt nu dezelfde dynamische segmentatie voor lijn- en vlakbronnen (dus ook wegen en banen) toegepast als in de nieuwe module ISO 9613-2:2024. Hierdoor vervalt het rekenen in vaste hoeken en de opdeling door de gebruiker van lijn- en vlakbronnen in puntbronnen. Bijkomend voordeel is dat de berekening aanmerkelijk sneller is.

 

Source Explorer

Het programma heeft een facelift gekregen en ziet er weer modern en fris uit.

Er is een sidebar toegevoegd met twee tabbladen:

oNieuws: op deze pagina staat het laatste relevante software nieuws

oSnelkoppelingen: op deze pagina kunnen snel nieuwe metingen worden aangemaakt en kan worden gezocht naar een meting.

Verdere wijzigingen:

De methoden volgens IL-HR-13-01 zijn niet meer beschikbaar

De berekening volgens de Omgevingswet is identiek aan die volgens de HMRI, behalve voor de geconcentreerde bronmethode. Gekozen is om voor methode II.2 altijd volgens de Omgevingswet (Omgevingsregeling) te rekenen.
Hier geldt dat voor afstanden groter dan 20m en bij een halve bron er een (vereenvoudigde) overdracht berekend moet worden. Bij de berekening van de bodemdemping wordt nu getest op de verhouding van het directe pad tussen bronpunt en meetpunt en het pad gereflecteerd in de bodem. Als het directe pad relatief veel kleiner is dan het gereflecteerde pad, dan wordt geen bodemdemping in rekening gebracht.

 

Opgeloste problemen

Exporteren items naar externe bestanden

oNaar Shape-bestanden
Als de export gebeurde naar een locatie waar de bestanden gesynchroniseerd worden (bijvoorbeeld een OneDrive folder), kon dit tot gevolg hebben dat tijdens het schrijven de synchronisatie al werd gestart. Dit had tot gevolg dat het Shape-bestand niet volledig was en er items ontbraken. Dit probleem is opgelost.

oNaar tekst-formaten zoals GML en JSON
Bij deze export werd de door de gebruiker ingestelde decimaal scheidingsteken gebruikt, dus mogelijk een komma. Dat geeft dan weer problemen bij het inlezen van deze bestanden in Geomilieu of een ander pakket. Nu wordt altijd de decimale punt gebruikt bij de export.

Importeren items van externe bestanden

oBij het lezen van ESRI File Geodatabases werden soms minder records gevonden dan aanwezig waren in het bestand. Deze had dan weer tot gevolg dat niet alle items werden ingelezen.

oIn een tabel van een Geopackage database is het mogelijk een generieke geometrie te definiëren, waardoor in één laag zowel punten, lijnen als vlakken aanwezig zijn. Deze lagen kon Geomilieu niet laden. Dat is opgelost, nu wordt zo'n laag gescand om te kijken welke vormen (punt, lijn en/of vlak) voorkomen en wordt voor iedere vorm een laag gegenereerd welke de gebruiker al dan niet kan importeren. Bij de import kan gekozen worden om alleen de items binnen de huidige view of binnen een geselecteerd item in te lezen. In dat geval werden er geen puntvormige items ingelezen. Dit is opgelost.

Aanmaken toetspunten rondom gebouwen
Er worden geen toetspunten meer aangemaakt voor gebouwen waarbij geen punthoogte aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als het gebouw te laag is.

CVGG-import voor wegverkeer: profielcorrecties voor schermen
Bij de import van gegevens uit het CVGG voor schermen wordt de profielcorrectie niet correct bepaald. Bij T-top schermen en middenbermschermen werd het schermtype onterecht op scherp (Cp=0 dB) gezet en bij de import van perrons wordt het schermtype op stomp (Cp=2 dB) gezet in plaats van scherp.

CVGG-export
Het veld "vaststellingVanRechtswege" werd verkeerd om geschreven, dus i.p.v. "true" werd "false" geschreven en andersom.

 

Nieuw/verbeterd

Bij contouren en thematisch afbeelden kan gebruik worden gemaakt van kleurenschema's volgens ColorBrewer 2.0. Zie http://colorbrewer.org/ voor meer informatie.

Bij de resultatentabel voor windturbines is een optie bijgekomen om de resultaten per ontvanger per windturbine per windsnelheidsklasse te tonen.

Nieuwe optie om buffers rondom items aan te maken. Nadat punten, lijnen en/of vlakken zijn geselecteerd is het mogelijk om een buffer op een op te geven afstand rondom de items aan te maken.

Deze optie kan worden gebruikt om aandachtsgebieden rondom gemeentewegen aan te maken. Hierbij moeten dan wel de afstand van de rijlijn tot de rand van de weg bij de bufferafstand worden opgeteld. Ook moet de buffering per groep van wegen (V<=30 km/u, V>30 km/u, >2 rijstroken) worden uitgevoerd, waarna deze aandachtsgebieden kunnen worden samengevoegd.

Bij het openen van een model kan nu worden gekozen om deze zonder de achtergronden te openen. Dit is handig omdat het laden van een WMS of WMTS-achtergrond voor het hele model lang kan duren.

Invoeren toetswaarden: als de periodedefinitie is ingesteld op etmaalwaarde of als dag, avond én nacht een waarde hebben, dan wordt de Letmaal of Lden waarde berekend, anders kan de gebruiker deze waarde zelf invoeren.

Geomilieu ondersteund nu naast EPSG-code 28992 (Geprojecteerd coördinatensysteem Amersfoort / RD New in meters, Amersfoort) ook EPSG-code 7415 (Geprojecteerd coördinatensysteem Amersfoort / RD New + NAP-hoogte in meters)..

Bij het kopiëren van spectra zoals reflectiefactoren van wegverkeer naar industrielawaai, zal in industrielawaai voor de 31 Hz dezelfde waarde als voor 63 Hz worden gebruikt. Dit omdat wegverkeer geen 31 Hz ondersteund.

Als bij de periode-instelling is gekozen voor Letmaal, dan zal bij de invoer van toetswaarden de waarden voor Letmaal weer automatisch uit de waarden voor dag, avond en nacht worden berekend.

 

Copyright © DGMR Software B.V.