Geomilieu V2024 |
Geomilieu V2024.01 (15 juli 2024)
Opgeloste problemen
•Het updaten van een vlakbron in STACKS-G naar Geomilieu V2024 ging niet goed. Hierdoor gingen de eigenschappen van deze bron verloren.
•Import geluidregister spoor CVGG:
owanneer 2 bruggen exact op elkaar aansluiten en een baan over beide bruggen loopt, dan kan het knippen op de brugranden er toe leiden dat er een stukje baan ontbreekt.
oals een naam of omschrijving langer is dan de maximaal toegestane lengte (10 resp. 45 karakters) dan wordt deze afgekapt op deze maximale lengte. Helaas werd dan ook het eerste karakter verwijderd.
•Bij export van een model naar Google Earth kan de ingevoerde EPSG-code verloren gaan (wordt weer 0). Dit is opgelost.
•Bij het genereren van unieke NEN3610ID's is de lengte van de prefix nu gemaximaliseerd op 10 karakters. Dit om te voorkomen dat de gegenereerde ID te lang wordt.
•In de periode-definitie Letmaal voor wegverkeerslawaai werd de avondperiode niet aangevinkt. Dit is een historische keuze. Omdat werd aangenomen dat de avondperiode toch nooit maatgevend was werd deze vaak niet ingevoerd. Nu doet de avondperiode wel mee als voor Letmaal wordt gekozen.
•Bij het toevoegen van een eigen regel in een lege catalogus voor WMS of WMTS werd een foutmelding gegeven. Dit is opgelost.
Geomilieu V2024 (17 juni 2024)
Project
•Nieuwe projectversie is 1315.
•Voor gebruik van deze versie zijn nieuwe licentiebestanden benodigd.
•Geomilieu-projecten die zijn aangemaakt met versie 2023.3 of ouder worden geüpdatet.
•Resultaten van STACKS-modules worden bij de update verwijderd.
Opgeloste problemen
•Belangrijk:
oHet importeren van spoordelen uit het CVGG in Geomilieu V2023.3 en ouder is foutief! Dit is in Geomilieu V2024 hersteld.
oBegin dit jaar is de nieuwe standaard ISO 9613-2:2024 beschikbaar gekomen. Deze nieuwe standaard gaat niet meer uit van pure puntbronnen, maar kan ook lijn- en vlakbronnen berekenen, waarbij deze met behulp van dynamische segmentatie worden opgedeeld. Ook beschrijft deze nieuwe stanbaard meervoudige reflecties.
Het is helaas niet gelukt om deze standaard al in Geomilie V2024 te verwerken. De planning is om deze na de zomer van 2024 uit te kunnen leveren.
•Module wegverkeerslawaai (Omgevingswet en RMG2012)
oBij ingegraven diffractoren waarbij het direct zicht aan de bronzijde is geblokkeerd (door scherm, gebouw of hoogtelijn), moet de akoestische omweg voor het diffractor-effect de bron verplaatst worden naar de top van deze afscherming, Dit gaf helaas een foutmelding. Mede veroorzaakt door de aanpassing in het rekenvoorschrift waarbij de bronhoogte wordt aangepast voor de berekening van schermwerking.
Als er geen foutmelding werd gegeven was het resultaat correct. Werd er wel een foutmelding gegeven dat werd er geen resultaat berekend. Het was dus niet mogelijk dat er foutieve resultaten werden berekend.
oKruisingen: op het attributenformulier werd het ingevoerde kruispuntkental niet weergegeven. De ingevoerde waarde werd wel opgeslagen maar op dit formulier niet meer getoond, wel in de lijst van items en het overzicht van eigenschappen van het geselecteerde item in de sidebar.
oIn modellen voor wegverkeer wordt gecontroleerd of de ingevoerde procentuele verdelingen samen op 100% uitkomen. Bij deze berekening werd ook de invoer van de 4e periode gebruikt, ook al werd deze niet gebruikt. Dat is hersteld.
oVolgens het rekenvoorschrift in de Aanvullingsregeling geluid is het niet meer toegestaan om met zelf gedefinieerde wegdektypen te rekenen.
Omdat het toch wenselijk kan zijn om het effect van anders wegdek te kunnen berekenen is besloten om deze optie niet te verwijderen uit Geomilieu. In de catalogus voor wegdektypen wordt nu een waarschuwing getoond dat afwijkende wegdektypen niet zijn toegestaan volgens het Rekenvoorschrift:
Waarschuwing: het rekenvoorschrift laat niet toe dat er met afwijkende wegdektypen wordt gerekend. Gebruik van eigen wegdektypen wordt dan ook afgeraden.
•Modules STACKS en STACKS-G
Bij een berekening met gedetailleerde bedrijfstijden wordt de warme-emissie nu ook per uur bepaald aan de hand van de omgevingstemperatuur uit de meteobestanden. Voorwaarde is dat de flux en gas temperatuur zijn ingevoerd.
Bij rechtstreeks invoeren van de warmte-emissie wordt deze waarde voor alle uren gebruikt.
•Module Industrielawaai
oBij het brontype voor puntbronnen in industrielawaai werd in de naamgeving nog verwezen naar oude rekenvoorschriften.
▪Brontype "Uitstralend dak IL-HR-13-01 C8" wordt in de Omgevingswet niet meer ondersteund en is dus verwijderd.
▪Brontype "Uitstralend dak HMRI-II.8" is hernoemd naar "Uitstralend dak"
oIn het hulpformulier om het bronvermogen uit een gemeten waarde te berekenen (Lp naar Lw) werd voor de bodemdemping voor alle octaven -3 dB gebruikt. Dit is correct voor ISO 9613, maar voor HMRI/Omgevingswet zijn we gewend om -2 dB te gebruiken (bij 31 en 63 Hz is dit -6 dB).
•Modules Windturbine
oHet opvragen van de winddistributie van de website van het RIVM (https://geluidwsv.rivm.nl) leverde geen resultaat op. Het blijkt dat de X-, Y- en Z-coördinaten in gehele meters zonder decimaal scheidingsteken moeten worden doorgegeven.
Ook is het formaat waarin de resultaten worden aangeleverd aangepast waardoor deze niet altijd goed werden gelezen. Dit is nu hersteld.
oDe waarden voor de windverdeling wordt nu in 2 decimalen opgeslagen en getoond.
•Module Analyst
oHet exporteren van de contouren naar Shape functioneerde niet. Dit is opgelost.
oHet is nu mogelijk om de Lcum te berekenen ook als alleen data voor de etmaal beschikbaar is. Het is dus niet meer verplicht om resultaten voor dag, avond en nacht in te lezen.
•Module Cnossos, wegverkeer
Bij de wegdektypes in de module CNOSSOS, wegverkeer stond een verouderde bron vermeldt. Dit is aangepast naar: "Omgevingsregeling, Bijlage XXXIII, geldend vanaf 1 januari 2024".
•Overig
oLijst van items
Bij wijzigen van gegevens rechtstreeks in de "Lijst van Items" werd vaak de invoertekst van de vorige cel overgenomen in de nieuwe cel als met de pijltjestoetsen naar de volgende of vorige regel werd gegaan.
oAchtergronden
Bij het gebruik van afbeeldingen als achtergrond welke geroteerd zijn, kon het voorkomen dat deze op een foutieve locatie werden afgebeeld.
oHet aanmaken van contourpunten rondom bronnen is verbeterd. De controle of contourpunten in gebouwen terechtkwamen of heel dicht bij andere contourpunten is verbeterd. In de vorige versies werden soms te veel punten weer verwijderd.
oHet bestandsbeheer is robuuster. Omdat bijvoorbeeld een virusscanner een bestand aan het controleren is of omdat een bestand net wordt gesynchroniseerd, is het mogelijk dat deze tijdelijk niet toegankelijk zijn. Geomilieu kan hier nu beter mee omgaan.
oBij het exporteren van items naar Shape, hoeft de geselecteerde folder niet meer leeg te zijn. Als een Shape-bestand al bestaat, dan zal het nieuwe bestand een volgnummer krijgen.
STACKS-modules
•Modules STACKS, STACKS-D en STACKS-G, ISL3a
Jaarlijks wordt in maart door de overheid een update ter beschikking gesteld van een aantal datasets voor luchtkwaliteitsberekeningen. De volgende updates zijn in de STACKS-modules van Geomilieu opgenomen:
oAchtergrondconcentraties (GCN)
oMeteorologische data van 1995 – 2023
De gegevens over GCN, meteorologie, terreinruwheid en zeezoutcorrectie worden geleverd door de PreSRM module, versie 2.4.0.1. Deze versie is in de STACKS-modules en ISL3a opgenomen.
oDe versie van het STACKS-rekenhart is 2024.1
oDe versie van het ISL3a-rekenhart is 2024.1
•Modules STACKS, STACKS-D
Waarden voor de koude start emissie worden in 2024 apart gegeven (per start), maar het is nog niet duidelijk op welke wijze dit gemodellerd zou kunnen worden in Geomilieu. De emissiefactoren zonder koude start gebruiken is geen optie, aangezien de koude start emissie een behoorlijke bijdrage heeft in een stedelijk omgeving. In vorige jaren was de koude start emissie onderdeel van de emissiefactoren maar deze is nu losgetrokken. .
Vandaar dat is besloten om op dit moment de emissiefactoren van 2023 nog te gebruiken.
Omgevingswet
•Overzicht geluidproductieplafonds
De naamgeving van de kolommen in de tabel is verbeterd. Ook wordt de beschikbare ruimte gepresenteerd.
oGPP(Lden), GP(Lden) en Ruimte(Lden) = vastgestelde geluidproductieplafond, berekende geluidproductie en het verschil voor Lden
oGPP(Ln), GP(Ln) en Ruimte(Ln) = vastgestelde geluidproductieplafond, berekende geluidproductie en het verschil voor de nacht
De laatste 3 kolommen worden alleen getoond voor industrie.
•Overzicht basisgeluidemissies
De naamgeving van de kolommen in de tabel is verbeterd. Ook wordt de beschikbare ruimte gepresenteerd.
oBGE = vastgelegde BGE-waarde
oWerkruimte = Werkruimte (altijd 1.5 dB)
oGE = Berekende geluidemissie
oRuimte = (BGE + Werkruimte) - GE
oQetmaal = totale etmaalintensiteit bronnen
Bovenstaande velden zijn ook beschikbaar bij het item "BGE-lijn". Hierdoor kunnen deze gegevens in de lijst van items en als label op het model worden getoond. Ook kunnen ze worden gebruikt voor thematisch afbeelden.
•Controles voor export naar CVGG
oGeometrische testen toegevoegd:
▪polygon-items, zoals aandachtsgebieden en gebouwen, mogen zichzelf niet kruisen. Deze modelleerfouten worden door het CVGG niet meer geaccepteerd.
▪polygon-items moeten een oppervlak hebben
▪polylijn-items moeten een lengte hebben.
▪alle geometrische testen worden met een precisie van centimeters uitgevoerd. Dit is dezelfde precisie als waarmee deze gegevens worden uitgevoerd naar het CVGG.
oEr wordt gecontroleerd of bij de rekeninstellingen een bronsoort is geselecteerd en of deze overeenkomt met de geluidbronsoort uit de gegevenscollectie
oGeluidreferentiepunten horen in de hoofdgroep te staan. Als dit niet zo is, is het niet zeker of de berekende geluidproductie ten gevolge van alle geluidbronnen is.
oBij genereer unieke NEN id's wordt de verwijzing naar het berekeningsobject nu ook automatisch gevuld. Als er geen berekeningsobject is, dan wordt deze aangemaakt.
•Inlezen gegevens van CVGG
oAfspraak is dat in data van de CVGG de punt als decimaal scheidingsteken wordt gebruikt. Als dit op de computer van de gebruiker een komma is, dan kon het voorkomen dat de import niet lukte.
oImporteren gegevens spoordelen:
▪De waarde voor de bovenbouwcode werd niet gezet: deze bleef op 0 (eigen waarde) staan.
▪De waarde voor de plafondcorrectie werd niet gelezen.
▪Bij de import werd alleen de categorie gelezen en niet het materieel. Dit is aangepast.
▪Ieder intensiteitsblok werd als aparte regel ingelezen, waardoor het maximaal aantal regels van 30 zeer snel werd bereikt. Daarnaast gingen de overige gegevens dan verloren omdat er geen tweede baan op die locatie werd aangemaakt.
Nu worden zoveel mogelijk gegevens gecombineerd waardoor het maximaal aantal regels van 30 nog zelden wordt overschreden. En als dit wel het geval is, dan wordt op dezelfde locatie een tweede baan aangemaakt voor de resterende intensiteitsgegevens.
▪Door de complexiteit lukte het niet om het aandachtsgebied van landelijk spoor in te lezen. Dit is opgelost, maar dit neemt wel enige tijd in beslag.
▪Het is niet helemaal duidelijk wat de definitie van de hoogte voor spoordelen in het IM Geluid 3.1 is.
Aanname is nu dat de gehanteerde hoogte, de hoogte bovenkant spoor is en niet de hoogte van hart spoor. Zie beschrijving standaardtalud van bijlage IVf van de Omgevingsregeling:
https://wetten.overheid.nl/afbeelding?toestandid=BWBR0045528/2024-01-01_0&naam=267134.png
Omdat Geomilieu bij banen een standaard bronhoogte van 20 cm hanteert (verschil bovenkant spoor en hart spoor), wordt de hoogte van banen bij het importeren nu met 20 cm verlaagd.
Dit is inmiddels bevestigd door een tekstuele aanpassing van het IM Geluid 3.1.
In oudere versies van Geomilieu werd ervanuit gegaan dat dit de hoogte hart spoor was.
▪Bij wissels werd de wissellengte gelijk aan de lengte van het baanvak. Dit is aangepast. Net als in de oude registerimport wordt de lengte van de wissel nu op tweemaal de baanvaklengte gezet.
▪Het blijkt dat het register het veld "omschrijving" niet gebruikt, maar hiervoor het veld "naam" gebruikt. De import is nu als volgt aangepast:
•Als het veld "naam" met de tekst "BaanvakData: " begint, dan wordt dit stuk tekst verwijderd.
•Als het veld "omschrijving" leeg is, dan wordt deze gevuld met inhoud van "naam".
oAls bij een geluidreferentiepunt zowel een absolute hoogte als een relatieve hoogte is opgegeven, dan wordt de hoogtedefinitie op eigen waarde gezet en wordt het maaiveld het verschil tussen absolute en relatieve hoogte.
In oudere versies van Geomilieu werd bij aanwezigheid van een relatieve hoogte, deze waarde gebruikte en werd de hoogtedefinitie op "relatief".
oBij het importeren van de data van industrieterreinen werd de verwijzing naar het berekeningsobject en het industrieterrein bij geluidreferentiepunten niet gevuld.
oHet veld industrieterrein is toegevoegd op het eigenschappendialoog voor geluidreferentiepunten aangezien data afkomstig kan zijn van meerdere terreinen.
oHet importeren van bestanden (met meerdere bronsoorten) kan lang duren. Dit is enorm versneld, maar zal nog steeds geruime tijd duren.
oBij het importeren van gegeven uit het CVGG konden onterechte (fout)meldingen gegeven met betrekking tot wissellengte en profielcorrectie. Dit is verholpen. De import werd overigens wel gewoon uitgevoerd.
•Uitvoeren gegevens naar CVGG
oBij de export wordt de hoogte van de baan plus 20 cm weggeschreven. Zie opmerking bij importeren.
oHet schrijven van (mini)rotondes gaf een foutmelding waardoor de export niet lukte.
oIn een aantal gevallen is het verplicht om bij bronnen het veld "SituatieVan" in te vullen. Deze test is nu toegevoegd bij het controleren van de gegevens voor export naar het CVGG.
oBij de uitvoer wordt voor de verwijzing naar het industrieterrein altijd het ingevoerde bedrijventerrein gebruikt en niet de waarde welke bij de geluidreferentiepunten staat.
oBij het exporteren kan nu gekozen worden om alle modelgegevens welke gebruikt zijn voor het berekenen van geluidproductieplafonds, basisgeluidemissies en geluidaandachtsgebied uit te voeren, of alleen de verplichte geluidbrongegevens zoals beschreven in afdeling 3.1 van de Omgevingsregeling.
oHet exporteren van polygon-items met "eilanden" is zeer veel sneller geworden.
oUitstralende gevels werden als een verticaal vlak uitgevoerd. Deze geometrie wordt door het CVGG helaas niet herkent: een vlak moet in 2D een oppervlak hebben. Nu wordt de onderzijde van de uitstralende gevel als lijnstuk uitgevoerd.
Importeren van items
•Bij het importeren van items uit externe bestanden, wordt nu echt geclipped op het geselecteerde item. In de vorige versie van Geomilieu werd de omsluitende rechthoek gebruikt.
•Importeren gegevens uit JSON
Normaalgesproken is in een JSON-bestand aangegeven welk coördinatensysteem in het bestand wordt gebruikt. Als dit ontbreekt, is de afspraak dat de coördinaten in WGS84 (EPSG 4326) zijn. Geomilieu is hierop aangepast:
oHet bestand bevat een bekend coördinatenstelsel en in de modelinformatie is ook een stelsel opgegeven, dan zullen de coördinaten worden vertaald.
oHet bestand bevat een bekend coördinatenstelsel, maar in de modelinformatie is geen stelsel opgegeven, dan zullen de coördinaten zoals in het bestand worden gelezen.
oHet bestand bevat een onbekend coördinatenstelsel, dan zullen de coördinaten zoals in het bestand worden gelezen.
oHet bestand bevat geen coördinatenstelsel en in de modelinformatie is ook een stelsel opgegeven, dan zullen de coördinaten worden vertaald van WGS84 naar het stelsel van het model.
oHet bestand bevat geen coördinatenstelsel en ook in de modelinformatie is geen stelsel opgegeven, dan zullen de coördinaten zoals in het bestand worden gelezen.
•Bij het importeren van items wordt voor STACKS-modellen gecontroleerd of dit item rechthoekig is. Als dat zo is dan wordt de vorm op "rechthoek" gezet. Dit geldt alleen voor item types die zowel rechthoek als polygoon vorm ondersteunen (gebouwen en hulp items).
•Bij het importeren van items, wordt gecontroleerd of de geometrie zich binnen redelijke grenzen bevindt: voor X- en Y-coördinaten is dit van -999 999 999 tot 999 999 999 en voor hoogten is dit tussen -1000 en 10000.
•Bij het importeren van gegevens uit externe bestanden kan de gebruiker zelf aangeven of de Z-waarden in dit externe absolute of relatieve hoogten bevatten. Verder kan worden opgegeven of een eventueel aanwezige M-waarde wel of niet als maaiveldhoogte gelezen moet worden.
•Vanaf 1 mei 2024 wordt 3D-data van Geodan niet meer geleverd. De speciale optie om deze te importeren in het bestandsmenu is nu dan ook niet meer beschikbaar.
Om gebouwen van 3D geluid beter te ondersteunen is het veld "Trust" bij gebouwen nu geen getal meer (hierin werd de betrouwbaarheid in % aangegeven), maar is dit een tekstveld geworden. Hierdoor kan de inhoud van het veld "kwaliteits_klasse" in dit veld worden geplaatst. Mogelijke waarden zijn "keep", "discard" en "review".
•Importeren gegevens uit JSON:
Het is nu ook mogelijk om bestanden met extensie "GeoJSON" te selecteren.
•Importeren gegevens uit Geopackage:
Het is niet noodzakelijk om de vorm van de geometrie van een laag vast te leggen (polygon, point of polyline), maar deze kan ook alleen het type "GEOMETRY" hebben, waardoor in een laag zowel punten, lijnen als vlakken kunnen staan. Geomilieu herkent dit nu en zal afhankelijk van de inhoud van de laag de optie bieden om punten, lijnen en/of vlakken in te lezen.
Lagen welke helemaal geen items bevatten worden niet meer getoond en ook wordt "MULTI-PATCH" nu ondersteund.
•Bij het importeren van gegevens kwam het voor dat de kolommen uit het bestand niet konden worden gekoppeld aan de velden van het item. Dit had te maken met beeldscherminstellingen. Dit is hersteld.
Nieuw/verbeterd
•Help
oIn de help is een pagina toegevoegd waarin de huidige en komende ontwikkelingen in Geomilieu worden opgesomd.
oIn de helppagina's met nieuwe versies is de releasedatum opgenomen.
oHet opstartscherm lijkt nu iets verhoogd te liggen en de achtergrond is off-white.
•STACKS-modules
oNieuwe resultatentabel voor STACKS-Geur toegevoegd
Deze tabel toont voor alle toetspunten het aantal uren dat een bepaalde geurconcentratie voorkomt.
oIn de resultatentabel voor STACKS, STACKS-D en STACKS-G wordt naast de X- en Y-coördinaat nu ook de punthoogte getoond.
oBij de invoer van bronnen kan nu duidelijk worden aangegeven of de warmte emissie vast is (invoer emissie) of per uur worden berekend aan de hand van omgevingstemperatuur (invoer flux en temperatuur).
•Aanpassing rekeninstellingen voor Omgevingswet-modules.
Het berekeningstype wordt nu eerst ingevoerd. Als er gekozen wordt voor het berekenen van "Geluidbelasting / geluidniveau" dan is de bronsoort niet meer van belang en hoeft deze ook niet meer te worden gekozen. Alleen bij berekening aandachtsgebied of geluidproductieplafonds moet ook een bronsoort gekozen worden.
•Een testberekening kan worden gestart met de toetscombinatie <Shift><F9>.
•WMS en WMTS-achtergronden
Met enige regelmaat worden de aangeboden PDOK-services verplaatst naar andere servers, waardoor de link vanuit Geomilieu niet meer werkt. Nu haalt Geomilieu altijd de laatste catalogus op van de DGMR-website en toont deze op een apart tabblad in de catalogus. Hierdoor is het eenvoudiger om deze lijst up-to-date te houden. Wij zullen trachten wijzigingen in de servers zo spoedig mogelijk in deze online catalogus te verwerken.
•Rekenmethode op alle afdrukken in de voettekst toegevoegd indien van toepassing.
•Het is nu mogelijk om de standaardkleur welke wordt gebruikt voor het afbeelden van contourlijnen aan te passen. Deze is standaard zwart, maar kan worden aangepast in de sidebar op het blad "Weergaveopties" en dan rechtsonder de knop [Lettertype]. Deze aangepaste kleur geldt voor alle modellen en rekenmethoden.
•Weergave-opties
Standaard worden labels van itemeigenschappen op het model getoond met een vast aantal decimalen welke ook voor de invoer geldt. Bijvoorbeeld bronvermogens worden in 2 decimalen getoond.
Het is nu mogelijk om dit aantal decimalen aan te passen. Als in het formulier met weergave-opties een eigenschap wordt gekozen welke met decimalen getoond wordt, dan kan het aantal decimalen worden opgegeven:
o1..5 = weergave met het aantal opgegeven decimalen
o0 = weergave zonder decimalen
o-1 = weergave afgerond op tientallen
o-2 = weergave afgerond op honderdtallen