Activeer JavaScript om deze site te raadplegen.

Geomilieu Help

Navigatie: Wat is nieuw?

Geomilieu V2023.0

Geomilieu V2023.0

 

Project

Nieuwe projectversie is 1310.

Voor gebruik van deze versie zijn nieuwe licentiebestanden benodigd.

Geomilieu-projecten die zijn aangemaakt met versie 2022.41 of ouder worden geüpdatet.

Resultaten van de STACKS-mdules worden verwijderd.

 

Nieuw

Modules STACKS, STACKS-D en STACKS-G
Jaarlijks wordt in maart door de overheid een update ter beschikking gesteld van een aantal datasets voor luchtkwaliteitsberekeningen. De volgende updates zijn in de STACKS-modules van Geomilieu opgenomen:

oAchtergrondconcentraties (GCN)

oMeteorologische data van 1995 - 2019

oEmissiefactoren van het wegverkeer (behalve die voor NH3, deze zijn op het moment van uitlevering van deze versie van Geomilieu nog niet beschikbaar)

oDe gegevens over GCN, meteorologie, terreinruwheid en zeezoutcorrectie worden geleverd door de PreSRM module, versie 2.302. Deze versie is in de STACKS-modules opgenomen. De versie van het STACKS-rekenhart is 2023.1.

Geomilieu kan opstarten zonder dat de gebruiker beschikt over een licentiebestand. In dat geval kan gebruikt worden gemaakt van een aantal gratis modules:

oModule IPO-licht (2010)

oModule ISL3a

Hierdoor is het niet meer mogelijk modellen aan te maken voor methodes waarvoor geen licentie aanwezig is. En modellen zonder licentie kunnen alleen 'Alleen-lezen' worden geopend.

Module ISL3a
ISL3a is een rekenmodel voor het berekenen van de luchtkwaliteit van punt- en oppervlaktebronnen. Een veelgebruikte toepassing is het doorrekenen van agrarische bronnen (stallen).

Module STACKS-G
Het is nu mogelijk om de berekende resultaten op toetspunten in grafiekvorm weer te geven. Hiervoor is het wel noodzakelijk om bij de rekeninstellingen te kiezen voor opslag van uurwaarden.

Module STACKS
Naast het importeren van gegevens uit de monitoringstool, kunnen nu ook gegevens uit het Centraal Instrument Monitoring LuchtKwaliteit (CIMLK) worden ingelezen..

Het is nu mogelijk om ook de catalogi van brugcorrecties en wegdektypen met een knop naar het klembord te kopiëren.

Exporteren resultaten
Net als bij het exporteren van items kan nu ook bij het exporteren van resultaten gekozen worden uit meerdere exportformaten.

Omgevingswet

oVoor het berekenen en vastleggen van basisgeluidemissies is een nieuw itemtype "BGE-lijn" beschikbaar.
Bij het importeren van CVGG-gegevens zal Geomilieu een BGE-lijn genereren welke de bronnen (wegen en/of banen) doorsnijdt waarvoor deze BGE-waarde geldt.

oAREG-modules hernoemd naar Omgevingswet-modules

Ondersteuning IM Geluid 3.0

Bij het importeren van CVGG-gegevens worden niet alleen alle items die zijn opgenomen in de geluidgegevenscollectie ingelezen, maar ook alle items waarnaar wordt verwezen.

Velden "weghoogte" en "spoorweghoogte" worden niet meer gelezen of geschreven

Het veld "RelatieveHoogte" bij gebouwen (Bouwwerk) is vervangen door het veld "onderkantBouwwerk"

Het veld "RelatieveHoogte" bij procesinstallatiegebieden is vervangen door het veld "onderkantProcesinstallatiegebied"

Het veld "RelatieveHoogte" bij vegetatiegebieden is vervangen door het veld "onderkantVegetatie"

Bij spoordeelGPP zijn de blokken "intensiteit" en "snelheid" samengevoegd tot één blok "intensiteit".

Schermen met een diffractor als top kunnen nu ook worden gelezen en geschreven.

oBij het importeren van CVGG-gegevens worden niet alleen alle items die zijn opgenomen in de geluidgegevenscollectie ingelezen, maar ook alle items waarnaar wordt verwezen.

oBij het dubbelklikken op een documentverwijzing zal de (internet)link worden geopend waarnaar deze verwijst.

oOptie toegevoegd om unieke NEN3610ID's te genereren.

oDe gegevens van windturbines worden nu ook ingelezen uit CVGG-gegevens. Deze kunnen ook worden uitgevoerd naar het CVGG.

Het correct opgeven van het gebruikte coördinatenstelsel (EPSG-code) bij de model-informatie is noodzakelijk. Is deze niet opgegeven, dan is het niet mogelijk om:

oAchtergrondbestanden te calibreren

oEen model naar KML te exporteren

Importeren geluidregister spoor (uit Shape geosprtk.shp): testen toegevoegd of alle benodigde bestanden aanwezig zijn en of deze van dezelfde datum zijn.

De opties voor het tellen van het aantal gehinderden en het bepalen van het geluidbelast oppervlak volgens de CNOSSOS-methodiek (strategische geluidkaarten) zijn nu beschikbaar voor alle geluidmodules.

Module Windturbines

oTabel met Windturbine resultaten: het is nu mogelijk om de bijdrage per groep te tonen in plaats van de bijdrag per individuele windturbine

oWind turbine item: het is nu mogelijk om windturbnes in te voeren met een rotordiameter groter dan 100m.

oBij het overnemen van windturbine gegevens uit de catalogus wordt de naam van de windturbine als omschrijving opgenomen.

 

Opgeloste problemen

Bodemodel
Het was niet mogelijk om de gegevens van een bodemmodel op te slaan als het bijbehorende bestand groter dan 2 GB werd. Dit is opgerekt naar 4 GB.

Export naar KML
Het bleek niet meer mogelijk te zijn om een KML-bestand aangemaakt met Geomilieu V2022.4 in te lezen in Google Earth (een aantal referenties naar XML-schemas was foutief). Dit probleem is verholpen.

In de lijst van items van banen werd een foutieve bronhoogte getoond (tekstueel): er werd '2m' getoond in plaats van '4m'.

Het roteren van achtergrondafbeeldingen ging niet altijd goed waardoor de achetrgrond foutief werd getoond.

Module Windturbines

oTabel met Windturbine resultaten: wijzigen van het aantal decimale had geen effect

oTabel met Windturbine resultaten: bijdragen worden nu altijd omgerekend naar V10 windsnelheden

oBij het overnemen van windturbine gegevens uit de catalogus werd de selectie voor eht bronvermogen altijd teruggezet op V10, ook als het bronvermogen op Vhub was gedefinieerd.

Omgevingswet
Het wijzigen van een datum bij documentverwijzingen en geluidberekeningsobjecten resulteerde in een foutmelding en soms zelfs tot een vastloper van Geomilieu. Dit probleem is verholpen.

Copyright © DGMR Software B.V.